Kaffebønna

Mack + Kaffebønna = fantastisk bayerbrød

Ludwig Marcus Mack. Født i Tromsø 23. september 1842

FRA BAKER TIL ØLBRYGGER

Faren kom til Tromsø fra Braunschweig i Tyskland i 1834 og startet som baker. 14 år gammel begynte Ludwig som læregutt i farens bakeri og dro senere og lærte yrket i Bremen og Braunschweig. Han arbeidet også som konditor i Hamburg før han kom tilbake til bakeriet i Tromsø i 1865. Senere overtok han sin svigerfars handelsforretning. Forretningsdriften vekte gründeren i ham, og inspirert av sine år i Tyskland startet han et helt industrieventyr med L. Macks Ølbryggeri i 1877. Han ville nok gledet seg stort over at L. Macks bryggeritradisjon lever videre i moderne drakt og at hans øl og navn også har funnet veien tilbake til Tromsøs bakeritradisjon.

BRØDET ER ØLETS MOR

Ølets historie går hånd i hånd med brødets historie, siden øl opprinnelig ble brygget på gjæret brød. Den gylne drikken har sannsynligvis eksistert siden mennesket begynte å dyrke jorden i Egypt og Mesopotamia for over 10.000 år siden. Sumer i Mesopotamia regnes som ølets fødested. Gjæret brød ble blandet med vann og smakstilsetninger som honning og urter, og med korndyrkingen spredte også ølbryggingen seg rundt i verden.

Baker Andreas Holme (Kaffebønna) og Veronica Evertsen (Mack)

ØL GIR SMAKFULLT BRØD

Når man bruker øl i brødbakingen, fungerer det som smaksforsterker og fremhever korn-smaken. Deigen gjærer også ekstra godt og ølet er med på å gi et saftig og deilig brød. Har du ikke hatt gleden av å få smake Bayerbrødet så anbefaler vi på det sterkeste at du sørger for innkjøp.

Selges på Kaffebønnas bakeriutsalg på Markedsplassen, Stortorget og Jekta samt på Macks egen butikk, "Kjeller 5", rett sør for Ølhallen.

Bayerbrødet kan brukes i mange sammenhenger og til alle måltider. Vel bekomme.

Publisert 2013-09-11

Tilbake